Knutseltips voor thuis

Knutseltips voor thuis

Hey hoi!

Wij zijn Zamee, Boyen en Djooz en wonen in Wierum. Dat ligt helemaal bovenin Friesland, aan de dijk. Wij hebben leuke knutseltips voor je, die nog goed voor het milieu zijn ook! Want van een heleboel oude spullen, die je anders misschien weg zou gooien, kun je weer superleuke nieuwe dingen maken. Soms heb je wel wat hulp nodig. Maar het is heel eenvoudig! Kijk maar, en doe mee! Ze staan allemaal op deze pagina, dus je moet wel even flink naar beneden scrollen ;) Iedere week bedenken we weer een nieuwe voor jou! Heb jij ook een goed idee? Mail het ons himmelwike@omrin.nl 

VAKANTIETIP!!! VAKANTIESCHAT VAN DJOOZ

Hoera vakantie! Door corona is het allemaal wat anders, maar toch kun je écht wel iets leuks doen. Thuis of ergens anders. Ben je net als ik een explorer of the world? Ga je graag op onderzoek uit in de natuur? Dan vind je vast vaak ook hele mooie schatten. Wist je dat mijn broer Inden een keer een echte vondst deed vlakbij ons huis op het Wad? Hij vond een rogge-ei; heel cool. Kijk maar op de foto hieronder hoe zo’n ei eruit ziet.  

Mijn andere broer Zamee vond een keer echte stenen kogel die heel oud was! Ik ben zelf dol op stenen en heb er al best veel. Als ik op vakantie ga zoek ik altijd een paar als souvenir. Ik vind souvenirs uit de natuur veel mooier dan een souvenir uit de winkel.

Nu heb ik een heel leuk idee ook voor jou. Want losse stenen zijn niet echt handig om mee te nemen en je raakt ze dan vaak ook kwijt. Ik bewaar ze in een jampot en ik maak een mooi etiket voor op zo’n pot. Je kunt een grote augurkenpot gebruiken voor als je van plan bent heel veel souvenirs te vinden of liefhebber bent van grote schelpen of mooi stokken. Veen zijn ook altijd heel cool om mee te nemen.

Op het etiket schrijf ik meestal schat en dan mijn naam. Je kunt natuurlijk een leuke rand erom heen tekenen. Ik plak het vast met lijm en ik smeer ook een beetje lijm over het etiker heen. Je hebt dan wel doorzichtige lijm nodig. Maar zo maak je het waterdicht en blijft je schatpot heel mooi.

Ik heb allemaal verschillende schatten inmiddels. Dit staat superleuk op een plank in je kamer en zo heb je altijd je mooie herinneringen bij de hand. Je kunt ook een plantje inrichten een paar dingen tentoonstellen uit je schat.

GEBRUIK DE HASHTAG #HIMMELWIKE ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN

 

KNUTSEL EEN STOERE INDIANENTOOI VAN KARTON EN GEVONDEN VEREN

Ben jij ook zo dol op buiten zijn? Lekker struinen door het bos of park. Wij wonen lekker dichtbij de Waddenzee. Weet je wat zo fijn daaraan is? Je vindt er altijd coole dingen. Schelpen, zee-egels, en vooral ook mooie veren. Wij houden die veren natuurlijk liever niet de hele tijd in onze hand. Daarom bedacht onze moeder een handige oplossing. Ze doet ons een tooi op waar de veren in kunnen. Dan maken we onze eigen indianentooi. In het bos doen we ook wel eens een tooi op. Dan versieren we die met takjes of mooie grassen. Wij voelen ons dan echte indianen. Stoer he?!

Wil je ook weleens zo’n mooie tooi op je hoofd en je eigen veren verzamelen zodat je je een echte indiaan voelt? Kijk dan hier hoe eenvoudig dit is. Boyen laat zijn mooie toot zien. Deze maakte hij in het bos. Het voorbeeld dat we hier laten zien is een tooi gemaakt met gevonden veren. Welke vind jij het leukst?

-----------------------------------------------------------------------------------

WAT HEB JE NODIG?

 • Een strook ribbeltjeskarton (bijvoorbeeld van een doos)
 • Een niettang of plakband
 • Gevonden voorwerpen als  veren, grassen, riet, bloemen of takjes

------------------------------------------------------------------------------------

Stap 1

Knip een strook van het karton en maak hier een hoed van, zoals je ook verjaardsghoedjes maakt! Heel eenvoudig!

Stap 2

Versier de rand met stift of met verf.

Stap 3

Ga lekker naar buiten, naar het park, het bos of het strand. Daar kun je zulke mooie dingen vinden! Daarmee kun jij jouw Indianentooi verder mee versieren.

Wij wensen jou veel plezier met jouw indianenavonturen. Laat je nog zien hoe mooi jouw tooi is geworden?

GEBRUIK DE HASHTAG #HIMMELWIKE ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN

 

TIP: KNUTSEL EEN GELUKSHAAS VOOR JOUW JUF OF MEESTER! 

School is weer begonnen. Jouw juf of meester heeft je enorm gemist. Dus kun je ze verrassen met een leuke gelukshaas! De gelukshaas is altijd vrolijk, gevoelig en trouw. Hij kan supergoed geheimen bewaren, hij helpt je jouw gevoel volgen -net als hijzelf altijd doet-, hij is supergrappig en kan mooie dingen maken. In China is de de gelukshaas een symbool voor lang leven en geluk. Met een zelfgemaakte gelukshaas wensen wij jou en jouw juf of meester beide! Gelukshazen heb je nodig in je leven. Moet je iets spannends doen, neem dan altijd je gelukshaas mee. Dan gaat het supergoed! Ook als je soms wat zorgen hebt, is de gelukshaas perfect om even je zorgen te delen. Heb je een toets? Neem je haasje mee en - hocus pocus - weg is de stress.

Zo’n mooie haas maken is niet heel eenvoudig, maar met een beetje geduld en aandacht kom je een heel eind. Als je eenmaal weet hoe het moet, maak je iedereen die je kent heel gelukkig met zo’n haasje. Dus ook jouw juf of meester!

------------------------------------------------------------------------------------

WAT HEB JE NODIG?

 • oude Donald Duck
 • leuke gekleurde papiertjes zoals inpakpapier
 • schaar
 • niettang
 • strookjes papier
 • lijmstift

------------------------------------------------------------------------------------

Stap 1

Scheur uit het midden van de Donald Duck een aantal pagina’s uit  

Stap 2

Vouw de Donald Duck op de manier zoals hier op de foto’s:

 1. Maak een lijfje
 2. Maak beentjes
 3. Maak armen
 4. Maar een hoofdje met daaraan een nekje van papier

Stap 3

Niet de delen aan elkaar, zoals op de foto:

Stap 4

Vouw oortjes en niet deze ook vast op het hoofdje van de haas.

Stap 5

Jouw gelukshaas is bijna klaar... nu de kleren nog: dress to impress! Het liefst dus hele leuke kleertjes. Je maakt deze kleertjes van stukjes cadeaupapier of oude verpakkingen. Je kunt ook kijken in folders en tijdschriften naar mooie stukjes papier. Mocht je andere leuke dingen als kralen of veertjes in huis hebben, kun je dit natuurlijk ook gebruiken.

Voor de kleertjes kies je uit je leuke papiertjes de mooiste stukjes. Je legt de haas op een papiertje en tekent een truitje voor je haas. Door de vorm van de haas te gebruiken weet je de maat van jouw haas.

Knip de kleding uit en plak het op je gelukshaasje

Jouw gelukshaas is ready voor happines... Geef hem aan jouw juf of meester!

GEBRUIK DE HASHTAG #HIMMELWIKE ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN

 

TIP: EIERDOZEN ALS KWEEKKASTJE GEBRUIKEN

De scholen zijn na weken thuiswerken eindelijk weer begonnen! Zamee en Inden hebben weer een leuke knutseltip voor jou. Pasen en Moederdag zijn voorbij, dus je hebt vast nog wel een eierdoos over! Dit keer maken ze van een eierdoos een kweekbakje voor plantjes voor jouw moestuin. 

---------------------------------------------------------------------------------

WAT HEB JE NODIG?

 • Eierdozen, champignondoosjes of snoeptomaatbakjes
 • Aarde
 • Zaadjes
 • Ijsstokjes

----------------------------------------------------------------------------------

Stap 1

Leg de verpakkingen die je wilt gebruiken klaar en leg ook de aarde en je zaadjes klaar. Vul de bakjes met aarde.

Maak kleine gaatjes in de aarde met je vinger.

Stap 2

Zoek de zaadjes uit en vul de gaatjes met zaadjes.

 

Stap 3

Schrijf op de ijsstokjes de namen van de zaadjes. Zet naast de zaadjes een stokje met de naam.

Stap 4

Als de zaadjes opkomen, kun je ze een stukje laten groeien. De plantjes worden steeds een beetje groter. Zodra ze wat steviger worden, is het tijd om ze de wijde wereld te laten ontdekken.  Je kunt de eierdoos in stukjes scheuren en dan de kleine plantjes in je tuin zetten of in een pot. Zo blijven de worteltjes heel en kan je plant verder groeien. Een pot kun je maken van een half melkpak of van een leeg blikje. Het ijsstokje met de naam van de plant kun je erbij zetten (zodat je ook later nog welke plant je waar hebt gezet).

Stap 5

Het is ontzettend leuk om te genieten van je eigen plantjes. Je bent super earthfriendly bezig. Dat het daarnaast ook nog eens heel gezond is om je eigen groenten te verwerken in je maaltijden. 

GEBRUIK DE HASHTAG #HIMMELWIKE ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN

 

 

TIP: 'SPROUT IT OUT!': MAAK NIEUWE PLANTJES DOOR EEN 'SPROUT' / STEKJESRING...

Zin om nog meer nieuwe plantjes te laten groeien? Uit een pit of een eikel, walnoot of ? Eenvoudig met een ‘sprout’ of een stekjesring. Dit is een soort kweekschaaltje, die je op een glas water legt. Zo kunnen de wortels groeien! En komt er een nieuw plantje uit. Een sprout is dus een speciaal schaaltje met een gaatje in het midden, waarmee je op een gemakkelijke manier een klein plantje kan laten groeien in jouw favoriete glas of vaas. Het enige wat je hoeft te doen is het glas te vullen met water, het schaaltje op de rand te leggen en het zaadje of pitje in het midden te leggen. De wortels raken hierdoor het water, maar de plant zelf gaat niet rotten.

Probeer maar eens, want groen in huis is altijd een goed idee. Wist je dat het je blij en rustig maakt? Een supercoole sprout is ook het perfecte homemade cadeau voor je earthfriendly friends. En je maakt er de wereld ook een beetje mooier mee! Hieronder vind je de beschrijving van hoe je zelf een sprout/stekjesring maakt. Voeg vooral je eigen creativiteit toe, go social en plaats je creaties op #himmelwike

------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAT HEB JE NODIG? (voor 2 sprouts)

 • 1 kopje meel
 • 1/3 kopje zout
 • Klein scheutje zonnebloemolie
 • Een ronde vorm (een beker of klein schoteltje)
 • Oven

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Stap 1

Het is gelukkig super easy om een coole sprout te maken. Dus hup, aan de slag! Djooz doet het je voor! Kneed het meel, het zout, de zonnebloemolie en een klein kopje water tot een mooi deeg. Het moet aanvoelen als klei. Druk het deeg plat met bijvoorbeeld een deegroller of een fles. Druk een ronde vorm in het deeg.

Stap 2

Snijd een gat in het midden (je mag zelf weten hoe groot) Je sprout is al bijna klaar. Je kunt ‘m versieren met een mes of vork door wat inkepingen te maken.

 

Stap 3

Nu komt het afbakken van je sprout. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg je sprout eerst in een kommetje, zodat deze een beetje een ronde vorm krijgt. Met kommetje en al leg je de sprout in de oven en je bakt ‘m ongeveer in 45 minuten af.

Stap 4

Je sprout is klaar! Het is wel handig om je sprout te lakken, met een ei. Nadat je jouw sprout hebt gekleurd (bijvoorbeeld met een stift) kun je met een kwastje wat geklutst (goed geroerd) ei aanbrengen. En de sprout nog een kwartiertje in de oven leggen. Zo voorkom je dat je sprout zacht wordt door het water.

Stap 5

Je kunt nu jouw eigen plantenkwekerijtje te beginnen! Hoe? Op facebook zijn veel groepen waarmee je plantjes en stekjes kunt ruilen. Met het maken voor sprouts voor vrienden help jij mee aan een groenere wereld. De cadeautjes zijn biologisch afbreekbaar en je creëert geen nieuw afval. Jouw sprout heeft ook geen lange reis uit China gemaakt, dus ook zo een heel goed voor je vrienden. Samen stekken: sprout it out!

GEBRUIK #HIMMELWIKE, ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN!

 

TIP: MAAK JE EIGEN 'ZERO WASTE' PORTEMONNEETJE VAN EEN SAP- OF MELKPAK!

Ga direct aan de slag om een supercool 'zero waste portemonneetje te maken voor jezelf of als cadeau voor je earthfriendly friends. Hier vind je onze uitleg om direct mee aan de slag te gaan!  Voeg vooral je eigen creativiteit toe, go social en plaats je creaties met #himmelwike

------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAT HEB JE NODIG?

 • Een leeg pak (bijvoorbeeld een melkpak of appelsappak)
 • Een schaar
 • Een niettang
 • Touwtje

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stap 1

Knip de bovenkant en onderkant van het pak er af.

Stap 2

Vouw de binnenkanten naar binnen

Vouw de binnenkanten goed naar binnen, zoals Djooz hierboven laat zien.

Stap 3

Vouw het pak dubbel en zorg dat je aan één kant meer pak overhoudt om een flapje te vouwen waarmee je het portemonneetje kan sluiten.

Druk, net als Zamee hier doet, alles goed aan!

Stap 4

Niet de binnenkant (voorzichtig!) aan elkaar, zodat je een stevig portemonneetje krijgt. Knip een mooie flap en maak de randjes mooi rond, zoals hieronder:

Stap 5

Maak in de flap een gaatje. Trek een touwtje door het gaatje en maak dit vast. Dit is het touwtje waarmee je je portemonee sluit

Stap 6

Kijk wat een mooi portemonneetje je hebt gemaakt! Je kunt dit ontwerp nog versieren als je dit leuk vindt. En weet je? Je hebt iets dat normaal bij het afval komtnu hergebruikt (dit heet recycling) en mooier gemaakt (dit heet upcycling). Jij helpt hiermee aan een schonere aarde! Samen kunnen we hiermee aan een duurzamere wereld werken. Dank voor jouw hulp. Deel deze knutseltip met je vrienden.

GEBRUIK #HIMMELWIKE, ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN!

 

TIP: MAGISCH GROEIPAPIER VAN EIERDOZEN EN ZAADJES...

Hé, voel jij het ook! De lente zit in de lucht. Bij ons rennen al allemaal lammetjes op de dijk en er bloeien al heel veel bloemen! Een bloem is eigenlijk best ‘magic’. Wist je dat je zelf ook magisch groeipapier kunt maken?  Zodat er bloemen uit dat papier gaan groeien? Hoe? Als je dit papier nat maakt, en in de tuin of een pot zet, komen er bloemen uit! Het is een beetje kliederen, maar heel leuk!

Het is echt superleuk om te maken. Je hebt er bijna niets voor nodig en het zijn perfecte cadeautjes voor je flowerfriends. Zo maak je een kleurige en vooral groene aarde. Je kunt dit magische papier zelfs voorzien van lieve groetjes en mooie woorden om echt het verschil te maken.

------------------------------------------------------------------------------------------------

WAT HEB JE NODIG?

 • Eierdoos
 • Pannetje met warm water
 • Bloemzaadjes (zelf geoogst of gekocht)
 • Zeef, vitrage of netje van sinaasappel
 • Handdoek

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Stap 1

Eerst gaan we kartonsoep maken! Dit doe je zo: je verscheurt een eierdoos en legt de stukjes in een pannetje water om te weken. Na een halfuurtje zijn de stukjes zacht. Kneed er lekker met je handen door en maak de stukjes nog fijner. Zorg ervoor dat er een vrij glad mengsel ontstaat. Dit is je kartonsoep!

Stap 2

Strooi de bloemzaadjes door de kartonsoep en roer het los door.

Stap 3

Pak een handje kartonsoep (met de zaadjes erin) knijp het water er een beetje uit. Vervolgens leg je de kartonsoep op de zeef en drukt het water er met je hand uit. Wanneer het kartonpulp een beetje droger wordt kun je de zeef omkeren en je groeipapier op een handdoek laten drogen. In de zon of op een warme plek gaat dit wat sneller.

Stap 4

Je kunt het papier in een mooie vorm knippen of je kunt er een touwtje doorrijgen voor bijvoorbeeld een cadeaulabel. Schrijf er lieve woordjes op en geef het aan je favoriete flowerfriend om zijn of haar wereld een beetje mooier te kleuren.

Vergeet niet zelf ook magisch groeipapier in je tuin of een pot met aarde te leggen. De bloemen die komen zijn een cadeau voor de bijen en een cadeau voor jezelf!

GEBRUIK  #HIMMELWIKE, ZODAT OOK WIJ VAN JOUW CREATIE KUNNEN GENIETEN!