REC - Continu verbeteren door constructief samen te werken
Geplaatst op: 13-07-2016Afgelopen maanden is er door een zeer goede samenwerking binnen de Overleggroep REC* hard gewerkt om diverse verbeteringen binnen de energiecentrale REC te realiseren. De verbeteringen dienen er voor om de installatie nog veiliger te maken en de effecten van een storing te beperken. Er zijn zelfs maatregelen en besluiten genomen die ‘bovenwettelijk’ zijn. Dit zijn maatregelen die niet genomen hoeven worden, maar in het belang van de omgeving toch zijn doorgevoerd.
* bestaande uit provincie, gemeente, FUMO, belanghebbenden (dhr. Vollenbroek, dhr. Arkenbout en dhr. Polhuis) en Omrin, onder voorzitterschap van de GGD.
De verbeteringen zijn in 2 fasen onderverdeeld:
Fase 2a.)
Dit betreft maatregelen die in april 2016 al uitgevoerd konden worden omdat er een reguliere (jaarlijkse) onderhoudsstop plaatsvond of in voorbereiding zijn om binnenkort te worden uitgevoerd:
- De inbouw van een alarmering om te borgen dat de ‘actief kooldosering’ bij het in bedrijf stellen van de installatie altijd werkt. Actief kooldosering voorkomt dat er dioxine en zware metalen in het milieu terecht komen;
- Aangepaste besturing van de ID-fan en het dubbel uitvoeren van de frequentie-regelaar (vermogensregelaar). De besturing ID-fan is april jl. uitgevoerd. Het dubbel uitvoeren van de frequentie-regelaar is in ontwerp en wordt daadwerkelijk uitgevoerd in april/mei 2017. Deze aanpassing verkleint het risico dat het vuur in de oven ongecontroleerd kan smeulen op het verbrandingsrooster. Doel: voorkoming onnodig ontstaan dioxines;
- Het uitbreiden van de stofmeting in de schoorsteen. Door een hoger meetbereik (naar 200 mg/Nm3 i.p.v. 150 mg/Nm3) kunnen eventuele hogere stofemissies betrouwbaar worden gemeten;
- Aanpassing van het automatische (lucht)spoelprogramma voor het ontsteken van de opstookbranders (gasgestookt). De spoellucht voor het doekenfilter wordt voortaan altijd via het doekenfilter geleid, waar het voorheen om het doekenfilter heen werd geleid. Hierdoor wordt eventueel aanwezig stof (waar aan dioxinen ‘vast’ kunnen zitten) in de installatie afgevangen.
- Eventueel aanwezig stof na het doekenfilter (zoals de stofwolk van april jl.) wordt bij de volgende onderhoudsstop (april/mei 2017) gereinigd door extra ‘mangaten’ te maken, waardoor industriële reiniging nu mogelijk wordt.
Fase 2b.)
De overleggroep heeft in deze fase zaken besproken om verdere verbeteringen te onderzoeken. Deze verbeteringen betreffen zowel technische verbetermogelijkheden, communicatie, vergunningverlening en toezicht en handhaving. Dit betreft in het kort de volgende punten, welke actief worden onderzocht dan wel opgepakt:
* Verhoging van de schoorsteen;
* Vervolg continue dioxinebemonstering;
* Metingen emissie van zoutzuur in de directe omgeving;
* Onderzoeken verdere verbetermogelijkheden, zoals o.a. de schoonmaak van de installatie en de berekening van de temperatuur (polynoom);
* Communicatie onderling en richting de omgeving;
* Vergunningverlening, toezicht en handhaving;
* Luchtkwaliteitsonderzoek (loopt al).
Lees bijgaande brief aan Provinciale Staten voor een uitvoerige toelichting.
Lees tevens het persbericht van Provincie Fryslân.