Duurzame inzetbaarheid
Zo doen we dat bij Omrin Bedrijfsafval
Duurzame inzetbaarheid, wat is dat eigenlijk? Voor ons betekent het, dat elke collega uiteindelijk fit met pensioen kan gaan. Duurzame inzetbaarheid zorgt daarnaast voor meer werkplezier en minder ziekteverzuim.
“Die auto’s… sjong, ik word er soms zo moe van, voordat je de deur een keer dicht hebt…”
“Soms denk ik – de klant doet maar wat, er ligt meer afval naast de container dan erin.”
“Hoe moeten we deze container ooit bij de auto krijgen?”
Ook uit de Preventief Medische Onderzoeken die we regelmatig doorvoeren, kwamen signalen dat de belasting van onze chauffeurs mogelijk niet optimaal is.
Kin dat net oars? Ja, dat moet anders kunnen!
Reden genoeg om een onafhankelijke partij te vragen om de fysieke belasting van de chauffeurs te onderzoeken. Marcel van den Hoeven, Registerbedrijfsfysiotherapeut Tigra heeft aan de hand van vier onderzoeksvragen:
- Breng de lichamelijke belasting bij chauffeurs objectief in kaart
- Voldoet het werk aan de normen
- Help sturen op duurzame inzetbaarheid
- Kom met verbetervoorstellen
een rapport opgesteld. Dat kan natuurlijk niet zomaar van achter het bureau, dus ging Marcel met elke chauffeur een aantal uren mee.
Op 15 juni 2017 zaten wij voor eerst met z’n allen over dit onderwerp om tafel: chauffeurs, planners, binnendienst collega’s, P&O, accountmanagers, bedrijvengroepdirecteur, teamleiders, Marcel van den Hoeven etc. en keken vol verbazing naar de resultaten van het onderzoek. De kwaliteit van onze voertuigen voldoet aan alle eisen en de oorzaken van de belasting bleken in een hele andere hoek te zitten; namelijk de manier waarop containers beladen en aangeboden worden en de beweging van de chauffeur zelf.
En nu?
“Als iedereen er belang bij heeft, kun je samen cultuur veranderen”, zegt onze bedrijvengroepdirecteur Steven van der Velde. En dat bleek: samen kwamen we op het idee om de knelpunten per route in een werkgroep, bestaande uit een planner, accountmanager, chauffeur en ons Hoofd Logistiek, te bekijken.
128 uren gezamenlijk overleg en veel klantgesprekken verder zaten we op 19 december 2017 voor de tweede keer bij elkaar. Sinds het laatste overleg bleek er ontzettend veel gebeurd: meer dan 430 knelpunten zijn in een goede sfeer met elkaar opgepakt en er zijn zelfs innovaties uit voortgekomen!
Hoe dan?
Per route zijn de knelpunten bekeken met behulp van de criteria:
- Aanbieden hierbij gaat het om de ondergrond waarop de container wordt aangeboden. Staat hij bijvoorbeeld op een verhard stukje grond dicht bij de openbare weg of is de verwachting dat de container honderden meters over gras verreden wordt?
- Gewicht hoe zwaar is de inhoud van de container? Is de krachtinspanning die de chauffeur moet doen om de container in beweging te brengen niet te groot?
- Kwaliteit dit betreft de kwaliteit van ons eigen materiaal, de rolcontainer, wiebelt hij bijvoorbeeld of is het een stevig exemplaar?
Daarna zijn we in gesprek gegaan, met elkaar, om de voortgang te bespreken, maar ook met onze klanten. Gelukkig hebben de meeste klanten begrip ervoor dat duurzame inzetbaarheid voor ons belangrijk is en gunnen onze chauffeurs, dat zij fit hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen halen. In de praktijk zijn ledigingsfrequenties aangepast (omhoog en omlaag) en een flink aantal bakken gewisseld (ander volume of extra containers). “Ik dacht eerst het zal wel weer maar ik moet zeggen, ze hebben wel naar ons geluisterd en ook de klanten wilden helpen.”
Bij twee van onze voertuigen is de KAM-opname gewijzigd.
Het sluiten van de deur vormde een ware uitdaging: als je eenmaal zit, moet je aardig ver uit het voertuig leunen om de deur te kunnen sluiten. Op de markt bleek hiervoor nog geen oplossing beschikbaar. Uiteindelijk experimenteren wij op dit moment op advies van een revalidatiespecialist met een simpel touwtje. Tot nu toe zijn de ervaringen positief. Mocht dit doorzetten, dan zal het touwtje verder geprofessionaliseerd worden. Soms is het gewoon makkelijk!
Bijzonder om te ervaren hoe je in korte tijd, door naar iedereen te luisteren en samen verder te denken, zoveel kunt bereiken.
Ook in de toekomst zal Marcel elk jaar een stuk met elke chauffeur meerijden om het instapgedrag aandacht te blijven geven. In de drukte van het alledaagse werk vergeet men soms hoe correct in te stappen. Bewust en goed instappen kan echter een aantal klachten voorkomen.
Wat hebben wij geleerd?
- "Samen halen we alles eruit" is niet gewoon een slogan of een losse kreet. Als je het echt wilt, dan werkt het.
- Als de container bij een (potentiële) klant op een voor onze chauffeurs lastige manier ter lediging aangeboden wordt, gaan we samen kijken hoe we tot een voor alle partijen bevredigende oplossing komen. De gezondheid van onze collega’s is hierin een belangrijk criterium.
- De bereidheid van onze klanten om samen in gesprek te gaan is groot, dat wisten we al. Dat echter nagenoeg iedereen direct bereid was om mee te denken, was ontzettend leuk om mee te maken.
- Een hele grote container (2.500 liter) kan veel gemakkelijker verplaatst worden dan een 660 of 1.100 liter container, hij laat zich namelijk gemakkelijker rollen.
- Als je iets samen oppakt en iemand bereid is de kar met enthousiasme te trekken, is er heel veel mogelijk.
- De uitkomsten uit het onderzoeksrapport zijn geen in steen gebeitelde wetten, maar bieden een waardevol en nuttig kader om bijzondere situaties te beoordelen.
Op dit moment is ca. 90% van alle knelpunten opgelost, aan de resterende 10% wordt hard gewerkt. De komende weken zullen we alle 534 klanten die aan dit project hebben meegewerkt nogmaals telefonisch benaderen om te horen of de gevonden oplossing voldoet.
“Bijzonder om te zien hoe we dit project met z’n allen voortvarend en met passie invulling en vaart hebben gegeven en uiteindelijk een cultuuromslag hebben weten te bewerkstelligen” zei onze bedrijvengroepdirecteur Steven van der Velde na afloop.