Afval voor de Milieustraat
Niet al uw afval past (vanwege het te grote formaat) of mag in de Sortibak of Biobak. Dit afval kunt u naar de milieustraat in uw gemeente brengen. Hier zamelt Omrin afval gescheiden in. Op deze manier maken we afval geschikt voor hergebruik.
Friese Omrin milieustraten 'grenzeloos'
Afval bestaat niet meer. Het is grondstof voor nieuwe producten of duurzame energie. Milieustraten zijn de verzamelplaatsen van deze nieuwe grondstoffen en daarmee een belangrijke schakel in de duurzame kringloop van grondstof en goederen. Om deze verzamelplaatsen nog toegankelijker te maken wordt een aantal hiervan met ingang van 1 januari 2018 grenzeloos.
De inwoners van de gemeenten Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland en Waadhoeke kunnen vanaf nu terecht bij elkaars milieustraten: U kunt dus kiezen van welke milieustraat u gebruik maakt: De milieustraat in Franeker, Gorredijk, Grou, Heerenveen, Leeuwarden, Oosterwolde of Stiens.
Tien milieustraten
Omrin beheert tien milieustraten in Friesland. Kijk hier voor meer informatie over tarieven, locatie en openingstijden.
Woont u in een gemeente waar de milieustraat niet door Omrin wordt beheerd? Kijk dan op de website van uw gemeente voor meer informatie.
Welk afval?
Met de volgende soorten afval kunt u terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur) metaal, papier, puin, textiel en tapijten.
Huishoudelijk afval en groente-, fruit- en tuinafval kunnen niet bij de milieustraat worden gebracht. Dit dient u via uw sortibak en biobak aan te bieden en wordt bij u thuis opgehaald.
Hoeveel kost dat?
De meeste afvalsoorten kunt u gratis wegbrengen. Voor een aantal soorten moet u betalen. Welke soorten dit zijn en voor welk bedrag, hangt af van de gemeente waarin u woont. Bekijk hiervoor de scheidingswijzer voor uw gemeente. Op alle mileustraten kunt u pinnen.
Waar vind ik een milieustraat?
Kijk op de overzichtskaart van Omrin voor uw milieustraat en de openingstijden. Of kijk hier voor een overzicht. U kunt alleen naar de milieustraat van uw eigen gemeente, of waar uw gemeente een samenwerkingsverband mee heeft.
Meer weten over de milieustraat?
Gips storten, asbest (en asbestgelijkend materiaal) inleveren, of weten hoe de milieustraat werkt? Kijk bij de veelgestelde vragen over milieustraten